Büyük bir hızla gelişen teknoloji, gerek kişisel alanlarımızda gerekse iş dünyasında büyük dönüşümleri beraberinde getiriyor. Güvenlik sistemleri de bu dönüşümden payını alıyor. Güvenlik tedbirlerini üst düzeyde almak isteyen işletmeler, bunu sağlarken hem çalışanlarının hem de müşterilerinin konforunu ön planda tutuyor. Bu anlamda dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de access kontrol sistemleri hızla yaygınlaşıyor.
Popüler bir uygulama haline gelen access kontrol uygulamasının kendi içinde sağladığı güvenlik işletmelerin tercihinde rol oynuyor. Bu yazıda, access kontrol sistemlerinin hack ve diğer saldırılara karşı nasıl bir koruma sağladığını öğrenebilirsiniz.
Access Kontrol Sistemleri Nedir?
Access kontrol, gerçek veya sanal ortamda kaynakları kimin görebileceğini veya kullanabileceğini düzenleyen bir güvenlik tekniğidir. Güvenlik, işletme veya kurumlar için riski en aza indiren temel bir kavramdır.
İki tür access kontrol bulunur: Fiziksel ve dijital. Fiziksel access kontrol, kampüslere, binalara, odalara ve fiziksel BT varlıklarına erişimi sınırlar. Dijital access kontrol ise bilgisayar ağlarına, sistem dosyalarına ve verilere olan bağlantıları sınırlar.
Bir tesisi güvence altına almak için kuruluşlar, kullanıcı kimlik bilgilerine dayanan elektronik access kontrol sistemleri kullanır. Bu sistemlerden bazıları, odalara ve binalara girişi kısıtlamak için erişim kontrol panellerinin yanı sıra yetkisiz erişimi veya işlemleri önlemek için alarmlar ve kilitleme yetenekleri içerir.
Access kontrol sistemlerinin amacı, fiziksel ve dijital sistemlere yetkisiz erişim riskini en aza indirmektir. Access kontrol sistemleri, güvenlik teknolojisi ve müşteri verileri gibi gizli bilgileri korumak için çeşitli yöntemler uygular.
Access Kontrol Sistemlerinde Güvenlik
Çoğu kurum ağlara, bilgisayar sistemlerine, uygulamalara, dosyalara, kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler ve fikri mülkiyet gibi hassas verilere erişimi kısıtlayan altyapılara sahiptir. Access kontrol sistemleri, erişim kontrol politikalarının uygulanmasını sağlayan diğer güvenlik uyumluluk programlarının da temel bir bileşenidir.
Access kontrol sistemleri şifreleri, kişisel kimlik numaralarını (PIN), biyometrik taramaları, güvenlik belirteçlerini veya diğer kimlik doğrulama faktörlerini içeren gerekli giriş bilgilerini değerlendirerek kullanıcıların kimlik doğrulaması ve yetkilendirmesini gerçekleştirir.
İki veya daha fazla kimlik doğrulama faktörü gerektiren çok faktörlü kimlik doğrulama, access kontrol sistemlerinin çok katmanlı güvenlik önlemleri arasındadır. Böylece, access kontrol sistemlerinin hacklenmesinin önüne geçilebilir. Bu güvenlik kontrolleri bir bireyi ya da varlığı öncelikle tanımlar. Kişinin veya uygulamanın erişim düzeyini ve eylem setini yetkilendirerek çalışır.
Yerel Dizin Erişim Protokolü (LDAP) ve Güvenlik Beyanı Biçimlendirme Dili (SAML) dahil olmak üzere dizin hizmetleri – protokolleri, kullanıcıların ve varlıkların kimliğini doğrulamak ve yetkilendirmek üzere çalışır. Ayrıca, uygulamalar ve web sunucuları gibi bilgisayar kaynaklarına bağlanmalarını sağlamak için erişim denetimleri sağlar. Bu şekilde access kontrol sistemlerinde güvenlik çok katmanlı bir biçimde sağlanır.
Access Kontrol Alanında Deneyim ve Kalite
Hassas bir konu olan işletme güvenliği, acccess kontrol sistemleri söz konusu olduğunda daha fazla önem kazanıyor. Bu hizmet için hizmet veren firmanın alandaki tecrübesi, birikimi ve kalite anlayışı kritik seviyede bulunuyor.
Varnost Access Kontrol Sistemleri, access kontrol çözümleri alanında ülkemizin dört bir yanında yüzlerce işletmeye hizmet veriyor. Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren çok geniş bir müşteri portföyüne hitap eden Varnost Access Kontrol, sunduğu access kontrol hizmetleri ile işletmeler için güven ve konforu bir arada getiriyor.
Varnost kalitesiyle hemen tanışmak için (0212) 220 9 220 – (0505) 445 06 54 nolu telefonları arayabilir, resmi web sitesinden ürün ve hizmetlere ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.