AĞ ve HABERLEŞME ÇÖZÜMLERİ

AĞ VE HABERLEŞME ÇÖZÜMLERİ

  • Yapısal Kablolama
  • Network Bileşenleri
  • Pasif Network Bileşenleri
  • Aktif Network Bileşenleri
  • Hotspot
  • Firewall
  • Kabinet

Yapısal kablolama,

Data ( bakır ve fiber) , ses, Şebeke, UPS ve güvenlik sistemi sinyallerinin düzgün şekilde iletimini sağlamak üzere yapılan ve bu sistemleri tek bir çatı altında toplayarak yönetebilmeye ve gerektiğinde genişletmeye imkan sağlayan bir altyapı çalışmasıdır. Yapısal kablolama ile kurumların en önemli ihtiyaçlarından biri haline gelen veri ve enerji iletiminin, sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi hedeflenmektedir.

Cat5, Cat5E, Cat6, Cat6A, Cat7, utp, ftp, stp ve Fiber Optik Multimode Singlemode yapısal altyapı kablolama projelerinde, anahtar teslim sistem çözümlerini, marka sertifikasyonlu uzman enstalasyon ekiplerimizle sunuyoruz. Fiber optik sonlandırma, OTDR, Class D, Class E Data Testlerini, Proje öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarımızla birlikte, en uygun, en efektif çözüm analizleri halinde size sunuyoruz.

VARNOST olarak yeni veya mevcut lokasyonunuzdaki altyapı kablolama, rack kabin düzenleme, rack kabin kurulum, patch panel sonlandırma, patch panel düzenleme, server kabinet kurulumu, sunucu odası kurulumları, rack kabin dizaynı, kabinet patch panel internet kablo çekim işlemleri, router kurulumu, switch kurulumu kurulumu ve kablo sonlandırma

Network Bileşenleri

Network, birden fazla bilgisayarın veri paylaşımları için kurulmuş sistem için verilen ada denmektedir. Şebeke veya ağ olarak da adlandırılan network, kablolu ve kablosuz olarak kurulmaktadır. Kablolu network fiber optik kablolar gibi bağlantılarla bilgisayarları birbirine bağlamaktadır. Kablosuz network sisteminde ise, erişim noktası adı verilen cihazlara antenle ulaşılarak, sistem çalışmaktadır. Network kurulumunda; aktif ve pasif bileşenler bulunmaktadır.

Pasif Network Bileşenleri Nelerdir?

Network sistemi kurulurken kullanılan pasif bileşenler şunlardır;

Kabinet: kabinet aynı zamanda network dolabı olarak da adlandırılmaktadır. Yer ve duvar tipleri (19 inç) bulunmaktadır. İçinde elektrik prizleri ile havalandırma bulunur ve metal bir kutudan oluşur.
Organiser: dikey ve yatay kabloları, içindeki kancalarla düzenleyen aksesuardır.
Patch panel: bir nevi aktarma panosu olan bu kutuda 24 veya 48 adet port bulunmaktadır. Aktif cihaz ile kullanıcı arasındaki irtibatı sağlayan kablolara burada kodlama yapılabilmektedir.
Patch cord: veri iletişimini sağlayan 1, 2, 3, 4 ve 5 m uzunluklarında bulunan aktarma kablolarıdır (cihaz ile aktarma panosu arasında).
Kablo: saf cam bir ipten oluşan ve kullanım ile kategorilerine göre değişen çeşitlerdeki uzak mesafeler için veri aktarımı amaçlı kablolarıdır.
Kanal: kabloların güvenliğini sağlarlar, alüminyum veya metalden yapılmıştır.
Priz: data kablosu ile kullanıcının cihazının birleştiği ekipmandır (duvara da monte edilebilir).
Terminasyon kutusu: fiber optik kabloların sonlandırıldığı kutulardır.

Aktif Network Bileşenleri Nelerdir?

Network sisteminde bulunan aktif bileşenler şunlardır;

Server (sunucu)
NIC kartı: bilgisayarlardan ağ ortamına aktarılacak bilgileri hazırlar
Hub: bilgisayarlara paylaşım yolu sunar (8, 12, 16, 24 ve 48 portlu)
Switch: bilgisayarlardan gelen verileri, filtreleme yapıp sadece alacak bilgisayara gönderen cihazdır
Repeater: aldığı verileri temizleyip tekrar yayınlayan cihazdır
Bridge: iki IP veya TCP’yi birbirlerine bağlayan donanımdır
Router: en iyi yolu seçebilen, yönlendirme cihazıdır
Firewall (güvenlik duvarı)
Gateway: diğer ağlara geçişi sağlar

Diğer Hususlar

Network kurulumlarında, ihtiyaç ve kullanılacak bilgisayar ile güvenlik seviyesi göz önüne alınarak, aktif ve pasif network bileşen sayıları ve boyutları değişebilmektedir. Bu değişiklik, kablolu ve kablosuz network kurulumları için de farklı olmaktadır.

Data Altyapı sistemlerinde kullandığımız ürünler,

  •  Hcs
  • Etk
  • Oring
  • Dijitus
  •  Ods
  • Amp
  • D-Link
  • Hp
  • Cisco
  • Dahua
  • Hikvision
  • Ruijie
  •  Reyee

Data Altyapı Sistemi ihtiyacınıza göre;

  • Kablo etiketleme
  • Kablo test ve arıza tespiti
  • Switch/ Router değişim ve kurulumu
  • Sistem odası kurulumu
  • IP Dect telefon sistemi kurulumu
  • Analog telefon santrali kablolama
  • Sistem odası taşıma
  • Wifi /Kablosuz ağ kurulumu
  • Firewall kurulumu

HotSpot Çözümü

Kamuya açık alanlarda ücretsiz olarak internete erişimi sağlayan Wi-Fi HotSpot teknolojisi alışveriş merkezleri, oteller, kafeler ve havaalanları gibi birçok yerde hizmete sunulmaktadır. HotSpotlar kullanıcılara her an her yerde internete erişim imkânı sunarken aynı zamanda güvenlik açıklıklarına da maruz bırakmaktadır. Norton tarafından Haziran 2016’da yayınlanan Wi-Fi Risk raporuna göre Public Wi-Fi ağlarında kullanıcıların %22’sinin bankacılık uygulamalarını kullandığını, %56’sının sosyal medya hesaplarını ziyaret ettiğini, %38’inin fotoğraf veya video paylaştığını ve %58’inin ise email hesaplarına eriştiği belirlenmiştir.

HotSpot Desteği

Son kullanıcının alması gereken bu önlemlerin ötesinde HotSpot uygulamasını sunan havaalanı, otel, restoran gibi işletmelerin güvenli bir HotSpot ağını hizmete açmaları için uzman desteğine ihtiyaçları vardır. Varnost kurumların kablosuz ağ kurulumu, konfigürasyonu ve güvenlik ayarlamalarının yapılması gibi hizmetleri uzman kadrosuyla sunmaktadır.

Varnost’un sunduğu güvenli HotSpot çözümünde HotSpot ağına bağlanan kullanıcılara tek kullanımlık şifre(One Time Password-OTP) gönderilerek kimlik doğrulaması yapılmaktadır. Böylece iki faktörlü kimlik doğrulama ile güvenlik seviyesi arttırılmaktadır.

Varnost, müşterilerinin tüm kablolu network ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunduğu gibi kablosuz network altyapı ihtiyaçlarına yönelik çözümler de sunmaktadır. Müşterilerinin ihtiyaçlarına göre indoor ve outdoor wireless projelerin keşif ve tasarımından uygulamasına kadar tüm aşamalarını üstlenerek müşterilerine anahtar teslimi projeler üretmektedir. Bugüne kadar yürüttüğü projelerde Ruckus, Meru ve Cisco gibi dünyaca ünlü markalarla yürüttüğü çözüm ortaklıkları ve proje sonrası verdiği teknik destek ile müşterilerinin haklı güvenini kazanmış olan Beyaz Net, gelecekte de bu pazarda müşterilerinin öncelikli tercihi olmayı hedeflemektedir.

Firewall(Güvenlik Duvarı) Çözümleri

İnternette güvenlik ile ilgili konular arasında adı sık sık geçen FIREWALL kavramı esas olarak yazılım ile oluşturulup, internet üzerinden bir sisteme girişleri kısıtlayan/yasaklayan ve genellikle bir internet gateway servisi (ana internet bağlantısını sağlayan servis – ağ geçidi) olarak çalışan bir bilgisayar üzerinde bulunan güvenlik sistemine verilen genel addır.

Fırewall internet ağından yerel ağı korumanın çeşitli yollarından birisidir. Genel olarak iki türlü firewall yapısından bahsedebiliriz; veri trafiğini engelleyen türler ve veri trafiğine izin veren türler. Bazı firewall tiplerinde veri akışının engellenmesi esas iken bazılarında da veri trafiğini düzenlemek ve sınırlamak önem kazanır. Genellikle fırewallar dışarıdan ağa yetkisiz erişimleri engellemek için düzenlenir. Ağdan dışarıya erişim serbest iken dışarıdan ağa erişim kısıtlanır. Bazı fırewallar sadece e-maıl trafiğine izin verirken diğerleri farklı cinsten veri iletimine izin vermekle birlikte problem olabilecek servisleri (FTP, NFS, X-Windows gibi) ve bazı iletişim türlerini bloke ederler. Bu tür seçimler ve erişim izinleri tamamen kullanıcıların tercihlerine göre belirlenir.

Fırewall’un esas amacı ağa zarar vermek yada sızmak isteyenleri engellemektir. Genel olarak şirketler ve veri merkezleri için firewall sıkça kullanılan bir güvenlik metodudur. Fırewallar güvenlik ve denetim için bir tür geçit noktası oluşturur. Ayrıca sisteme modem ile bağlantı kurulmak istendiğinde fırewall bu bağlantıyı kontrol edip izleyebilme imkanına da sahiptir.

Firewall ile birlikte çeşitli kullanıcı erişimi denetleme ve yetkilendirme mekanizmalarının kullanılması da (one time password gibi) yerel ağın güvenliğini arttıran bir unsurdur. Firewall bu türden, kullanıcı şifre ve yetkilerinin tanımlanıp kullanılması ve bu bilgilerin ağlar arasındaki trafiğinin gizlenmesi konusunda extra özellikler sunar.

KABİNET ÇÖZÜMLERİ

19 Rack Kabinet ya da Network kabinet bilişim ve iletişim sektörü için geniş¸ bir kullanım alanı sunmaktadır. Bilgi işlem merkezi ve sistem odalarında maddi değeri yüksek aktif cihazların güvenliği ve düzeni için gereksinim duyulmaktadır. Standart ölçülerdeki 19 inch (inç) ve standart ölçülerde olmayan aktif cihazları tek bir rack kabinde toplayan en uygun çözümdür. Data, ses ve video görüntüleri, yapısal kablolama ile tek kablodan iletilebilmekte ve bir kabin içerisine tüm cihazlar yerleştirilebilmektedir. Network Kabinet içerisinde kurulmuş bir network sistemi aracılığıyla tüm network aktif ve pasif cihazları uyum içerisinde çalışabilmektedir. Donanımlar güvenle korunur.

19 inç (inch) ölçüsündeki aktif ve pasif cihazlar doğrudan server cabinet ya da rack cabinet dikmelerine bağlanırlar. 19 inch (inç) olmayan ekipmanlar genel olarak rack cabinette ön ve arka taraftaki 19″ dikmeler arasına monte edilebilen çeşitli ebatlardaki sabit ve hareketli raflara yerleştirilir. 19 inch (inç) server ya da network rack kabinet içerisine yerleştirilebilecek donanımlar şunlar olabilir: Server, Bilgisayar, Ups, Monitör, Klavye, Yazıcı, Switch, Router, Firewall, Modem, Santral, Patch panel ve bunların dışında pasif network ekipmanlarının düzenlenmesini sağlayan rack cabinet aksesuarları.

19 inch (inç) Server ya da Network Rack Kabinetler size ne avantajlar sağlamaktadır?

Kolay Sistem Kullanımı: Veri sağlama ve dağıtım noktalarının yer ve yetki değiştirmeleri rack kabinet içerisinde kolayca yapılabilmekte ve oluşabilecek arızalar önceden kolayca tespit edilebilmektedir .

Veri ve Bilgi Güvenliği: Bir Rack kabinetin 4 kapısı da istenirse aynı şifreli anahtarla kilitlenebilme imkanı sunmaktadır. Rack kabin bu özelliği sağlayabildiği için sadece yetkili kişilerin sisteme müdahele etmesini de sağlayabilir.

Aktif Cihaz Güvenliği: Özel durumlar haricinde genellikle çelik sacdan imal edilen rack kabinet, bu sayede içine yerleştirilen pahalı aktif cihazların fiziksel güvenligˆini sağlamaktadır. Rack 19 inç kabinet tavan kısmına monte edilen analog ya da dijital termostatlı fan modülü sayesinde cihazların aşırı ısınması engellenir ve kapalı cabinet içinde hava sirkülasyonu sağlanır.

Kullanım Kolaylığı ve Kablo Düzeni: Kabinet düzenli yerles¸tirme sağlaması ile cihazların kaplayacağı alandan tasarruf edilmektedir. İleride sistemde yapılacak herhangi bir değişiklik network ya da server kabinet içinde bulunan bakır ve fiber patch panellerdeki uçların değiştirilmesi yoluyla kolaylıkla gerçekles¸tirilir. Kablolar bu sayede karıs¸ık ve düzensiz görüntüden kurtularak göze hoş görünür hale gelir. Network kabinetlerin ön kapısı cam, arka ve yan kapakları saçtan imal edilmiş¸ olup çıkarılabilir ve kilitlenebilir özelliktedir . Server kabinetlerde ise düz perfore ya da bombeli perfore kapaklar daha yaygın şekilde kullanılmaktadır.