TV ÇÖZÜMLERİ

Headend (SMATV)

SMATV Headend genel bir ifade ile yaşam birimlerinde uydu yayınlarının bir merkezde toplanıp kablolarla abonelere ulaştıran ve her abonenin ayrı bir TV yayın sistemine sahip olmadan kusursuz bir televizyon izleme deneyimi yaşamasını sağlayan sistemler olarak adlandırılabilir Headend sistemlerle her abonenin kendine ait çanak anteni kurması veya kablolama ile uğraşmasına gerek yoktur. Ayrıca bu sistemler sayesinde yayınların ilave bir cihaza ihtiyaç duyulmadan , abonelere tek hattan kablo bölünerek tüm abonelerde aynı anda TV izlenebilmesi uygulaması çok kolay olup abone sayısı sınırsızdır.

Her teknolojik konsept sistem gibi Headend sistemlerin de sunduğu içerik ve kullanım biçimine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın ikisi olan Analog Headend ve Dijital Headend sistemlerdir. Temel özellikleri ve öne çıkan fonksiyonları ile sizlere daha yakından tanıtmaya ve en doğru sistem seçimi konusundan bilgiler aktarmayı amaçlıyoruz.

Analog ve Dijital Headend Sistem Ayrıntıları

“Analog Sistem” Tüm toplu TV erişiminin uygulandığı yerlerde, eski yeni bütün televizyonların ek cihaz çevirici vb. olmadan tüm noktalardan erişebileceği yayın sistemidir. Sistemin yapısı gereği bir PAL taşıyıcı kanaldan sadece bir TV yayını verilebilmekte olup kapsitesi 50..60ad ile sınırlıdır ve yüksek çözünürlükte yayın iletimi Analog teknoloji ile mümkün olmamaktadır. Be sebepler artık yerini hızlıca Dijital sistemlere bırakmaya başlamıştır.

“Dijital Sistem” Yüksek adetli kanal kapasitesi, üstün görüntü ve ses kalitesi EPG gibi sağladığı birçok faydalar ile önemli teknolojik yenilik olarak görülmektedir. Sistem yapısı bir taşıyıcı kanaldan 8 SD veya 4 HD TV birçok Radyo yayını görüntü/ Ses kalitesinden hiç ödün vermeden son kullanıcı noktalarına iletilmesi özelliğine sahiptir.

Neden Dijital Headend Kullanılmalı

  • Yüksek Adette Kanal Kapasitesi
  • Full HD Kalitede TV Yayını Yüksek Çözünürlük
  • EPG (Elektronik Program Rehberi) yayın içerik bilgilerini içeren bilgilerin aktarımı
  • LCN Merkezden TV Kanalları sıralama imkani
  • Uzaktan yönetim ile sistem kontrolü

Günümüzde birçok yeni nesil TV lerde dahili DVB-C (QAM) ve DVB-T (QFDM) özelliğini bünyelerinde barındırması ilave alıcı kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Ayrıca birçok yerel TV kanalının 1080p Full HD olarak yayına geçmesi, Merkezden (Digitürk,Dsmart,Tivibu,Filbox) birçok TV Platform yayınlarının sistemler içinde yer alabilmesi imkanları gibi birçok ilave özellikleri bir arada barındırması Dijital Headend Sistemleri kullanmanın vazgeçilmez unsurları olmuştur..

Uygulama

Analog’dan Dijital Headend’e dönüşüm

Yeni Dijital ve eski Analog sistemin çalışma frekans bant aralığı aynı olduğundan tüm kablolama ve altyapı ekipmanları Analog’dan Dijital sisteme dönüşüm de herhangi bir revizyona gerek kalmadan hem uygulayıcı için hem de ilave maliyetten kaçınma anlamına gelen çok ciddi avantajlar sağlar. Ayrıca eski televizyonların da bulunduğu ortamlarda “Analog” sistem ile birlikte Dijital Headend (hybrid) olarakta uygulanabilir.

Bu nedenle özellikle; bugünün ve geleceğin HD kanallarına uyumluluk, farklı uyduların kanal dağılımı doğrultusunda bağımsız paket oluşturup kapasite ve maliyet optimizasyonu gerçekleştirme (REMUX), merkezden kanal sıralama (LCN), uydu yayın platformların şifreli kanallarını çözebilme gibi birçok özellik dikkate alınmalıdır.

Bu özellikler; kapasite, verimlilik, içerik, kullanım alanı ve gelecekteki ihtiyaçlara cevap verebilmenin dışında, sistemin nihai maliyetini optimize etmek ve yıllarca sorunsuz olarak kullanabilme açısından büyük önem taşır.

Varnost sektörümüze yeni teknolojiler kazandırma ihtiyaç duyulan özellikleri bir arada barındıran sistemler geliştirmeye özen gösteren firmadır. Yeni nesil COMPACT LINE seri Dijital Headend sistemlerimiz ile Headend altyapının tüm gereksimlerini DVB-C / T ve IPTV teknoljisini bir arada sunan tümleşik bir yapıya yeni son teknoloji ürünler geliştirildi.

Dijital headend Sistemlerde olması gereken Önemli Özellikler:

Uzaktan Erişim

NMS (Network Menagment Syrtem) Ethernet özelliği sayısınde sistemin uzaktan yönetilmesi özelliği diye tanımlayabiliriz.

MultiPlexer / REMUX

Farklı Uydu frekanslarında yer alan kanalları birleştirilerek zengin yayın buket ve paketleri oluşturulmasını sağlayan önemli bir özelliktir. Bu sayede bir taşıyıcı QAM modülatör çıkış frekansına birçok kanalı tahsis etme imkanı kazandırır. Remux özelliği olmayan sistemlerde uydudan gelen kanal bir adet ise yanlızca bir kanalı çıkışa tahsis edebilir buda gereksiz kapasitesi düşük çok fazla freakans bandı oluşumuna sebebiyet verir.

LCN

Birçok TV Kanallarnı merkezden isteğinize göre sıralanmasını sağlayan fonksiyondur. Bu sayede tüm TV Tematik içerikler peş peşe sıralanabilir ve tüm televizyonlarda merkezden ayarlanan sırada izlenebilir olması sağlanır. Çok sayıda yayının sisteme verilebilmesi beraberinde içerik oluşturma ve yönetimini de zorunlu kılar. Yüzlerce yayının bulunacağı bir sistemde bu yayınların seçilmesi, sıralanabilmesi, kanal içinde gruplandırılabilmesi sistem verimini etkileyen önemli özelliklerdir. LCN Özelliği bu duruma kesin çözüm sunan öenmli bir özelliktir.

CI (Common Interface)

4 farklı Modül giriş özelliği ile olan cihaz ile Digitürk, D-Smart ,Tivibu ve Filbox gibi dijital yayın platformlarının şifreli yayınlarının merkezden çözülmesine olanak sağlayıp izleyicilere geniş bir içerik sunmasına olanak tanır.

Varnost Dijital / Analog headend sistemleri ile çeşitli uydulardan alınan müşteri talebine göre TV ve Radyo içeren yayınlar tek bir merkezde toplanarak, normal TV alıcılarından alınabilecek analog yada Dijital sinyal modülasyona dönüştürülerek bir çok noktaya dağıtılabilecek yapıya dönüştürülüp dağıtlır.

Teknolojinin gelişimi ile Uydu yada farklı HD içerikler isteğe bağlı şifreli yayın yapan paltform kanalları decode edilerek yayın kalitesinden hiç ödün vermeden Dijital Transmodülatör, Encoder sistemleri ile HD olarak DVB-T /DVB-C modülasyonla son kullanıcılara orjinal kaynak kalitesinde ulaştırılır.

Yayınların TV’ ye verilmesi için herhangi bir ara yüze (Receiver, deceder v.s.) ihtiyaç yoktur. Doğrudan priz ile TV arası kablo bağlantısı yeterlidir.Sayet Alıcıda DVB-T veya DVB-C özelliği yoksa alıcı kutu kullanılır.

Bu özelliğinden dolayıdırki kamu ve iş merkezleri başta olmak üzere büyük toplu konut alanları, oteller, hastanelerde bu sistemler tercih edilmektedir.

VARNOST tüm bu sistemlere projelendirmeden uygulamaya kadar tüm süreçte hizmet vermektedir.

IP TV ÇÖZÜMLERİ

Bilişim teknolojilerinin günlük hayatta sağladığı konfor, günümüz insanı için temel ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Mekansal olarak kapsamını gün geçtikçe arttıran bu olgu, konforun en çok talep edildiği otel odalarında önemli bir rol oynamaktadır. Otel ve hastanelerinde yaygın olarak kullanılan geleneksel televizyon dağıtım ve izleme çözümleri bu konforu sunmaktan çok uzakta olduğundan konaklama tesislerinde geleneksel televizyon dağıtım sistemleri yerini hızla mirasçısı IPTV‘ye bırakmaktadır.

Tekniksat tarafından geliştirilen IPTV sisteminde; geleneksel headend sistemlerinde olduğu gibi yayınlar, uydu antenleri ile alınır .. ancak kablolarla odalara dağıtılmak yerine, streamer adı verilen bileşenler tarafından her kanala bir IP verilerek otelin mevcut LAN ağına yayın yapılır.

Müşteriler odalarında bulunan alıcılar (set-top box, STB yada H browser TV ) sayesinde televizyonlarından ağda yayınlanan içeriğe ulaşırlar. Müşteri talebine sisteme VOD (Video on demand) ısmarlama film , interaktif TV ile PMS entegrasyonu sisteme ilave edilebilir hizmetler sunabilme imkanı vardır.

Bu sistemle; sınırsız sayıda HD ve SD kalitede Televizyon yayını, videolar, Hotel tanıtım ve bilgilendirmelerini izler.. internete ulaşır ve SetTopBox sayesinde her türlü medya ve internet olanaklarına ulaşmış olursunuz.

FİBER OPTİK DAĞITIM SİSTEMLERİ

İnternet ve geniş alan ağlarda kullanılan Fiber Optik teknolojileri dar alanlarda uygulanabilen ve montaj kolaylığı sağlayan hızlı ve kayıpsız son teknoloji sistemlerdir.

Geliştirilen yeni RF / IF Optik sistemler ile Uydu ve Karasal yayınları uzak noktalara FiberOptik sayesinde sinyal kalitesiden ödün vermeden kayıpsız taşıyıp toplu konut projelerine profosyonel çözümler sunar. Tecrübeli proje ekibimiz büyük ve orta ölçekli projelere hızlı proje hizmeti sunabilen profosyonel kadroya sahiptpir. Mobil tanıtım aracımız son teknoloji sistemlerle donatılmış hali ile projelere bizzat yerinde sistem tanıtımı , eğitimler, uygulama konularında çözüm önerileri sunarak sektörün gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır.

Fiber Optik kablolar ve kullanılan aktif ürünler sayesinde uydu sistemleri, network ve telefon hizmetleri taşınacağı gibi özel güvenlik kameraları, alarmlar, intercom sistemleri ve audio-video sistemleride bu alt yapı üzerinden çalışabilir.

Fiber uygulamaları, gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarınızı yanıtlayabilecek, uygulaması kolay ve etkin bir tekonoloji yatırımıdır.