Access kontrol terimi, herhangi bir alanın içine veya dışına geçişi kontrol etmek için kullanılan herhangi bir tekniği tarif eder. Pirinç anahtar kullanan standart bir kilit, geleneksel bir access kontrol sistemi olarak kabul edilebilir. Ancak teknolojinin gelişmesi ile access kontrol sistemleri artık çok daha güvenli ve aynı zamanda karmaşık bir hale geldi.
Günümüzde access kontrol sistemleri bilgisayar tabanlı elektronik mekanizmalar üzerinden geliştiriliyor. Access kontrol sistemleri genellikle binaların dış kapılarına girişi ve bina içi erişimi kontrol etmek için kullanılıyor.
Kartlı Geçiş Sistemleri Neden Güvenlidir?
Bir access kontrol sisteminin amacı, yetkilendirilmiş kişilere hızlı ve kolay erişim sağlarken, aynı zamanda yetkisiz kişilerin erişimini de kısıtlamaktır. Kartlı geçiş sistemleri, güvenli alana erişim sağlamak için geleneksel anahtar yerine özel bir “erişim kartı”nın kullanılması ile oluşturuluyor.
Peki kartlı geçiş sistemleri ne kadar güvenilir? Ülkemizde hızla yaygınlık kazanan bu sistemlerin güvenilirliği işletmelerin tercihini doğrudan belirliyor. Kartlı geçiş sistemleri tarafından sunulan üst düzey güvenliği anlayabilmek için sistemin bileşenlerine göz atmakta fayda var.
Aşağıda ayrıntılarını göreceğiniz bileşenlerin her biri, özelleştirilmiş güvenlik tedbirlerine sahiptir. Böylece, kullanıcıların bilgilerinin gizliliği üst düzey güvenlik standartlarında sağlanır.
Kartlı Geçiş Sistemleri Bileşenleri
Access kontrol sistemleri tip ve karmaşıklık bakımından farklılık gösterir. Ancak, çoğu kartlı erişim kontrol sistemi aşağı yukarı şu bileşenlerden oluşur:
1) Erişim Kartı
Elektronik bir anahtar olarak düşünülebilir. Erişim kartı, insanlar tarafından erişim kontrol sistemi tarafından güvence altına alınan kapılardan geçmek için kullanılır.
Her erişim kartı benzersiz şekilde kodlanmıştır. Çoğu erişim kartı, standart bir kredi kartıyla yaklaşık olarak aynı boyuttadır ve bir cüzdan veya çanta içinde kolayca taşınabilir.
2) Kart Okuyucu
Erişim kartını elektronik olarak “okumak” için kullanılan cihazlardır. Kart okuyucular, genellikle kontrol ettikleri kapının dış tarafına monte edilirler.
3) Tuş Takımı
Erişim kontrolü tuş takımları, kart okuyucular yerine kullanılabilecek cihazlardır. Bu cihaz üzerinde, tuşlu bir telefondaki tuşlara benzeyen, üzerinde sayılar taşıyan butonlar bulunur. Erişim elde etmek isteyen bir kişinin doğru bir sayısal kod girmesi gerekir. Aksi takdirde sistem yöneticileri uyarılır.
4) Elektrikli Kilit Donanımı
Elektrikli kilit donanımı, access kontrol sistemi tarafından kontrol edilen her bir kapının elektriksel olarak kilitlenmesi ve kilidinin açılması için kullanılan ekipmandır.
Çok çeşitli elektrikli kilit donanımı türleri vardır. Her kapıda kullanılacak donanımın özel tipi ve düzeni, binanın mimari yapısına göre belirlenir.
Neredeyse tüm durumlar için elektrikli kilit donanımı, bir binaya veya güvenli bir alana girişi kontrol edebilir şekilde tasarlanmıştır. Tanımlanmış acil durumlar dışında elektrikli kilit donanımı hiçbir zaman binadan herhangi bir zamanda serbestçe çıkma olanağını kısıtlamaz.
5) Saha Panelleri
Erişim kontrolü sağlanacak olan her binaya “akıllı kontrolörler” olarak da adlandırılan erişim kontrol alanı panelleri kurulur. Kart okuyucular, elektrikli kilit donanımı ve diğer erişim kontrol cihazlarının tümü erişim kontrol alanı panellerine bağlanmıştır.
6) Sunucu Bilgisayarı
Sunucu bilgisayarı, access kontrol sisteminin beynidir. Access kontrol sistemi için merkezi veri tabanı ve dosya yöneticisi olarak görev yapar. Sistem aktivitesinin kaydedilmesinden ve bilgilerin access kontrol alanı panellerine dağıtılmasından sorumludur.
Görüldüğü üzere, kartlı geçiş sistemleri, her bir bileşeniyle bina ve çalışan güvenliğini üs düzeyde sağlayabilmek için özel olarak tasarlanır. En yüksek performansla kartlı geçiş sistemleri hizmeti almak için bu alanda 10 yılı aşkın deneyime sahip Varnost’u gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Varnost kalitesiyle hemen tanışmak için (0212) 220 9 220 – (0505) 445 06 54 nolu telefonları arayabilir, web sitesinden ürün ve hizmetlere ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.