Günümüz dünyasının en temel sorunlarından belli başlıcasını güvenlikle ilgili problemler oluşturmaktadır. Kişilerin can güvenliğinin sağlanması gibi değerli bilgilerin bilgisayar korsanlarına ve kıymetli eşyaların davetsiz misafirlere karşı korunması da benzer derecede önem arz etmektedir. Bu önem insanlarda güvenlik ihtiyacını ortaya çıkarmakta ve insanlar temel olarak kendilerini güvenli hissedebilecekleri ortamlarda veya mekanlarda bulunmak istemesi ile neticelenmektedir. Bu durumdan dolayı bina ve tesislerin güvenliği artırmak özel şirketler veya kamu kuruluşlarının temel hedeflerinden birisi haline gelmiştir. Bu bina ve tesislerin korunmasına yönelik olarak da yoğun olarak tercih edilen yöntemlerden bir tanesi turnike sistemidir.
Turnike Sistemleri
Turnike sistemleri genel olarak yetkisiz kişileri algılayarak ve onların bina veya tesis içerisini girişini caydırarak üstün bir güvenlik kontrolü sağlamaktadır. Bir tesis veya binanın giriş kapılarına konulan kartlı veya parmak izi okuyuculu turnikeler, kameralar ve güvenlikten yetkili kişilerle birlikte buralara olan giriş ve çıkışları kontrol altına alarak bina ve tesis güvenliğini azami seviyeye çekmektedir. Tüm bu güvenlik sistemleri, ziyaretçileri izlemek, alarm konumlarını belirlemek ve potansiyel güvenlik tehditlerini tespit etmek için yönetim tarafından kullanılan canlı verileri görüntüler ve binaya giren ve çıkan her bireyin kimliği, saati ve yeri gibi yararlı bilgilerin erişimini ve depolanmasına da olanak sağlar.
Bir kullanıcı bir kimlik bilgisi sunduğunda, erişim kontrol sistemi, kimlik bilgisinin geçerli olup olmadığı ve geçişe izin verilip verilmemesi halinde turnike ile iletişim kurar. Bir geçiş gerçekleştiğinde, turnike derhal geçişin gerçekleştiği erişim kontrol sistemine geri döner. Turnikelere geçersiz kimlik bilgileri sunulduğunda, erişim kontrol sistemi, kullanıcıya kimlik bilgilerinin kabul edilmediğini bildirir. Turnike sistemi vasıtasıyla bir alarm devreye girdiğinde, turnike ve erişim kontrol sistemi güvenliği uyarmak, yakındaki kameraları açmak ve uygun turnike ve ikincil kapıları kilitlemek için birlikte çalışabilirler. Tüm bu önlemlerin devamlılığı ve artırılması da şirket veya kamu kuruluşlarının temel hedeflerinden birisini oluşturmaktadır. Güvenliği ve caydırıcılığı artırıcı yöntem olarak günümüzde turnikelerde kartlı ya da parmak okuyuculu sistemler bulunmaktadır. Her ikisi de verimli olmakla beraber çalışma yöntemleri açısından birbirlerinden farklıdırlar.
Parmak İzli Okuyucu Sistemi
Parmak izi tanıma, kart yöntemine göre son dönemlerde daha fazla kullanılan bir yöntemdir. Tanımlama işlemi parmak uçlarındaki sırtların ve boşlukların tanınması her bir kişiye özgü bir yapı oluşturmaktadır. Fizyolojik olarak, parmak izi, dermal papilla tarafından oluşturulan ve altlarında yatan papiller sırtların deseni olarak görünen bir yapıdır. Papiller görüntü, her bireye özgü, doğumdan önce geliştirilen, yaşla değişmeyen ve hasardan sonra kendini yeniden inşa eden bir kalıptır. Bu yüzden parmak izi yöntemi oldukça güvenilir bir yöntemdir.
Biyometrik parmak izi tanıma yönteminin merkezinde, parmak izi grafik görüntüsünü elde etmek, vektör modelini oluşturmak ve daha sonra eşleşen bir şablon için sistemin şablon veri tabanında arama yapmak için kullanılan teknolojidir. Parmak izi grafik görüntüsü, karşılaştırma için özel bir matematiksel şablona dönüştürülür. Papiller yapının orijinal görüntüsü ilk dönüşümden hemen sonra atılır. Bu, bu işlemde kullanılan biyometrik görüntülerin ters jenerasyonunu imkansız kılmaktadır.
Parmak izi tanımlama genel olarak kolay ve bir kullanım sağlamaktadır. Tanımlama bu yöntemde hızlı ve güvenilirdir. Parmak izi tanıma yöntemi ayrıca gelişmiş ve güvenilir bir teknoloji imkanı sağlamaktadır. Bu yöntem kullanıcıya ayrıca mevcut olan biyometrik sistemleri arasında en uygun fiyatlı güvenlik çözümü sunmaktadır.
Kartlı Okuyucu Sistemi
Kartlı okuyucu sistemleri ise parmak izi okuyuculu sistemlere göre daha ilkel bir teknolojiyi sunmaktadır. Bu tarz sistemlerde kartlar numaraları ile birlikte veri tabanına kaydedilmekte bu sayede kullanıcı kartını cihaza okutabilmekte cihaz ise kart numarası veri tabanında kayıtlı ise kart sahibine geçiş imkanı vermektedir. Parmak izi yöntemi gibi bu yöntem de hızlı olmasına rağmen her zaman güvenilir olmayabilmektedir. Kartların çalınma veya kaybolması ya da kart sahiplerinin kartlarını güvensiz kişilere teslim edebilmesi gibi ihtimaller yine de kart okuyuculu sistemlerin eksileri olarak görülebilir. Kart okuyucu sistemleri ayrıca biyometrik sistemler içinde olmadığı için parmak izli sistemlere göre daha uygun fiyatlarda bulabilmek mümkündür. Bu iki tür güvenlik sisteminde de kişilerin bina veya tesis içerisine giriş ve çıkış saatleri kayıt altına alınabilmektedir.
Varnost Access Kontrol Sistemleri’nin akıllı ev ve otel çözüm sistemleri modellerini inceleyebilir, (0212) 220 9 220 – (0505) 445 06 54 nolu telefonlardan ulaşarak kurumunuza en uygun teknoloji çözümleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.